Als je baby koorts heeft dan kan je je erg ongerust maken. Maar dat is niet altijd nodig. Daarnaast is het ook niet altijd noodzakelijk om langs de huisarts te gaan wanneer jouw kind koorts heeft. In deze tekst gaan we het daarom hebben over koorts bij baby’s, wat je er aan kunt doen en wanneer je een afspraak bij de huisarts moet maken. Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur. Je kunt van koorts spreken bij een temperatuur van 38 graden celsius of hoger. Meestal komt koorts door een ziekteverwekker als het griepvirus en hoef je je er geen zorgen over te maken. Koorts is niet per definitie slecht voor je lichaam. Ook hoge koorts van 40 graden celcius hoef je je geen zorgen over te maken, zolang je baby zijn of haar warmte kwijt kan.
De oorzaak van koorts bij jonge kinderen
Koorts kan een paar dagen tot een week aanhouden. Dit is niets om je zorgen over te maken. De lichaamstemperatuur zal zakken zodra de ziekteverwekker uit het lichaam van je baby is. Koorts is een heel normale reactie van het lichaam. Het helpt namelijk het lichaam te vechten tegen de ziekteverwekkers en zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen maakt. Koorts komt vaak in combinatie met een verkoudheid, griep, keelpijn of hoesten. Koorts kan ook voorkomen na een vaccinatie. Deze gaat meestal binnen een dag weg.
Temperatuur meten bij je baby
Er zijn meerdere manieren waarbij je de temperatuur van je baby kunt meten om erachter te komen of hij of zij koorts heeft. Vaak merk je het al als je je kind aanraakt, maar om er zeker van te zijn kun je een thermometer kopen. Het wordt niet aangeraden om de temperatuur op te meten onder de oksel of onder de tong, omdat dit minder nauwkeurig meet.