De waterpokken worden veroorzaakt door een infectieziekte en uit zich als jeukende en rode vlekken en blaasjes. Het is een van de meest voorkomende kinderziekten en is over het algemeen relatief onschuldig. Bijna ieder kind krijgt er wel eens mee te maken. Nadat je het een keer hebt gekregen ben je er tegen beschermd en is de kans dat je het nog een keer krijgt erg klein. De symptomen van waterpokken zijn erg herkenbaar, omdat iedereen deze ziekte wel eens meemaakt of zelf heeft gehad. Je hoeft je geen zorgen te maken als je kind de waterpokken krijgt en je hoeft er niet voor naar de huisarts.
De symptomen bij de waterpokken
De waterpokken beginnen vaak met een verkoudheid, keelpijn en je kind die wat hangerig wordt. Daarna verschijnen er over het hele lichaam kleine rode vlekken. Deze vlekken veranderen in blaasjes die heel erg kunnen gaan jeuken. De blaasjes veranderen na een paar dagen in korstjes en na een dag of tien zijn ze weer weg. Op lichte koorts, jeuk en je niet zo lekker voelen na, vallen de klachten vaak wel mee. De waterpokken zijn dus over het algemeen geen ernstige ziekte en je kind wordt er meestal niet zo ziek van.
De waterpokken bij jonge baby’s
Als een kind van drie maanden of jonger de waterpokken krijgt, dan kan dit wat ernstiger zijn. Als jij nog nooit waterpokken gehad hebt bijvoorbeeld, dan kan je kindje zieker worden, omdat hij of zij geen antistoffen heeft gekregen via de placenta. Het afweersysteem van een pasgeboren baby werkt nog niet optimaal, dus dan is het fijn als jouw kindje nog van jouw antistoffen kan profiteren. Dan krijgt je baby over het algemeen alleen een zeer milde vorm van de waterpokken. De antistoffen blijven echter niet voor altijd in het bloed van je baby en er is dus een grote kans dat hij of zij het op oudere leeftijd nog eens krijgt.